Wednesday, October 10, 2007

Stackars Jörgen

Jörgen Gustafsson lade av med bandyn för två säsonger sedan. Ända sedan dess har han utsatts för övertalningsförsök av Villa och gång på gång har han sagt att en comeback inte är aktuell.

Nu ska det, enligt rykten (vi vet ju alla att rykten har en tendens att flyga kors och tvärs i just Lidköping) , vara så att Villa återigen försöker få 37-årige Gustafsson att göra comeback på isen - nu som vänsterhalv. Detta trots att det inte var många månader sedan han för femtioelfte gången förnekade att han hade lust att göra comeback.

Hur det blir med den saken återstår att se, bandyspelare har ju en tendens att göra comeback åtminstone en gång i karriären.

Frågan är bara vad Villas desperata jakt på Gustafsson betyder; borde inte ett lag som värvat så fantastiskt bra, som alla säger, vara nöjda med sin trupp utan att behöva locka veteraner tillbaka till isen?

Signalerna ett sånt agerande sänder är två:

1) "Vi är inte nöjda med de spelare vi har som kan spela vänsterhalv"

2) "Vi har en för tunn trupp och behöver använda våra tänkta vänsterhalvor på andra positioner"

Om man tjatar på Jörgen Gustafsson av anledningen nummer ett, så kan det ju inte känns kul för de spelare som redan finns i truppen och som hade hoppats på att få en chans att spela i vinter.

För inte kan man väl tjata på Gustafsson av anledningen nummer två, eller? Jag har ju flera gånger sagt att Villa har en alldeles för tunn trupp, men samtidigt varje gång fått ett gäng villaiter på mig som förklarat att jag är en idiot som snackar skit.

Men någon annan förklaring finns ju inte till varför Villa, enligt dem själva finalkandidater i vinter, måste övertala en pensionerad veteran att ta en viktig plats i laget. Speciellt inte om Villa nu har en så bred och bra trupp som villaiterna själva gärna påstår.

För övrigt vill jag bara säga att Jörgen Gustafsson är den enda spelaren i Villa Lidköping, utöver Ari Holopainen, som jag haft någon som helst respekt för. När Gustafsson var som bäst var man livrädd varje gång han fick bollen.

6 comments:

Anonymous said...

Vem vill inte ha jörgen i sitt lag?? Tänk längre än näsan danne lille

Daniel Johansson said...

Du har, som vanligt, missat poängen fullständigt.

Självklart vill alla lag ha en Jörgen Gustafsson i laget - alla lag vill ha en Ari Holopainen i laget också. Men Villa har inte sprungit och försökt övertala Ari att göra comeback, eftersom Villa har tillräckligt många anfallare.

Alltså: anledningen till att Villa tjatar på Jörgen Gustafsson för att han ska göra comeback, är för att man har insett att truppen oc mittfältet är för tunt och att man därför behöver fylla ut det med någon.

Gustafsson är gratis och bra.

Så försök inte lura i mig att Villa försöker övertala Gustafsson att göra comeback enbart för att han är en spelare som "alla vill ha i sitt lag".

Villa försöker enbart övertala Gustafsson att göra comeback för att man inte tycker att det duger med två bra mittfältare och resten juniorer.

Anonymous said...

Du har, som vanligt och förhoppningsvis med vilje, beslutat dig för att inte förstå någonting!

Jörgen är 37 år och har många bra år kvar på banan ( om han vill). En motiverad o spelsugen Jörgen petar i princip bort vilken spelare som helst från vilket lag som helst. Det gör inte Ari...

Jörgen är en levande legend i Lidköping och ALLA vill ha honom tillbaka i laget. Hans svar kommer säkerligen att vara negativt, men att inte fråga vore brottsligt.

Känns dessutom lite märkligt att när Villa plockar in duktiga juniorer så är truppen mer än lovligt tunn, men när vänersborg plockar in halvduktiga diton så är det en satsning på framtiden osv...

Daniel Johansson said...

Anonym: Klubbar tjatar oftast bara på spelare att göra comeback strax efter dom lagt skridskorna på hyllan, som Motala gjort med Spångberg och gubbarna.

Klubbar kan också övertala veteraner att göra comeback för att dom har panik och behöver pålitliga spelare - som IFK gjorde förra säsongen.

Det är sällan ett lag kör övertalningskampanjer på en spelare som lade av för flera år sedan bara för att man tycker att han "skulle platsa". Villa vill ha Gustafsson på planen för att man har insett att mittfältet blir för tunt om man tvingas använda såväl Arvidsson som Larsson som ytterhalvor. Någon annan förklaring har jag svårt att se, sen kan ni i Lidköping vrida och vända på det där bäst ni vill.

Sen det du säger om att ta in juniorer:

Att ta in juniorer ska alla lag göra, men det är inte därför jag säger att Villa har en tunn trupp. Jag säger att Villa har en tunn trupp för att om du plockar bort alla juniorer från A-truppen så står Villa där med en bara 16 spelare stor trupp.

Tar man dessutom bort provspelaren Pär Lindqvist, eller om han inte skulle hålla måttet, då har Villa en trupp bestående av enbart 15 spelare. Det är en tunn trupp. Säg att Pär Gustafsson och Johan Sixtensson blev skadade ungefär samtidigt - vad ska Villa göra då? Slänga in en junior?

Det håller inte. Man kan inte dölja en tunn trupp genom att plocka in sex 17-åringar och säga "vi har en 22 man stark trupp". Då lurar man bara sig själv i slutändan.

Tar man bort juniorerna ur IFK:s trupp så har man 20 spelare kvar, och stor konkurrens om platserna. Det är en bred trupp, oavsett vad du säger. Den är åtminstone betydligt bredare än Villas.

Anonymous said...

Det behövs inte 22 spelare i en trupp!! Dem flesta lagen har inte så många spelare. Och vbg har inte 22 spelare som håller nån vidare klass, dem har ett 6-7spelare som håller lite klass och 6-7 som håller allsvensk klass. Sen är ju resten bara byfånar som inte kan stå på skridskorna. Men gläd dig du över att ha laget fullt med div.1 spelare

Daniel Johansson said...

Lasse: Så är det i alla lag. Det finns inget lag som har 15 spelare av toppklass. Inte ens Villa har det. Villa har 7-8 spelare som håller hög klass, resten är ett par klasser sämre och flera spelare håller inte elitserieklass.

Att IFK skulle ha 7-8 spelare som håller allsvensk klass kan jag dock inte hålla med om (om du nu menar allsvenskan som i tidigare div.1). IFK har en jämn trupp utan riktiga dalar och utan riktiga toppar också. Det finns väl ett par spelare som inte riktigt håller på högsta nivå en hel säsong, men det är å andra sidan bättre att ha såna spelare som reserver än att ha juniorer som knappt spelat A-lagsbandy tidigare.

Och du har rätt, man behöver inte 22 spelare i en trupp. Men att ha 15-16 spelare i en trupp och resten juniorer är för lite. Åker man två på skador på samma gång så står man där men byxorna nere och röven bar och har bara 17-åriga juniorer utan någon elitserierutin att tillgå.