Friday, October 12, 2007

Om olika försäsonger

Gripen spelade mot Vetlanda i Svenska Cupen och förlorade med 2-1. Förvånansvärt starkt faktiskt, åtminstone att man klarade av att hålla defensiven så tajt. Det jag sett av Vetlanda i år har varit riktigt bra, så jag trodde allt att Vetlanda skulle vinna med större siffror.

Nu tror väl jag att Vetlanda knappast gjorde sin bästa match för säsongen mot Gripen heller. I normala fall gör Vetlanda fler än två mål mot ett lag som Gripen, och speciellt då griparna lekte vedhuggare och åkte på utvisningar på löpande band.

Men som sagt, lite imponerande av Gripen. Jag tror dock att Gripen är ett sånt där lag som spelar ganska bra på försäsongen och sedan inte blir mycket bättre. Gripen har individuellt skickliga spelare som är bra på att vårda bollen inom laget och sånt underlättar alltid under försäsongen när spelet kanske inte alltid sitter och motståndarna har problem med sitt eget spel.

Ett lag som Vänersborg t.ex. har det alltid svårt på försäsongen. IFK är dåliga på att föra matcher och när man på försäsongen låter motståndarna ha mycket boll samtidigt som försvarsspelet inte fungerar till 100%, då är det lätt att man åker på förluster i början av säsongen.

Men fördelen med det är att IFK bara kommer bli bättre och bättre och när säsongen sen drar igång har man ett stabilt, bra och samspelt lag att luta sig mot.

Lag som Gripen lever mycket på individuell skicklighet och det underlättar på försäsongen då spelet inte är lika viktigt. Men när det närmar sig den riktiga säsongen och motståndarna fått sitt spel att fungera - då räcker det inte med att ha individuella stjärnor, utan då måste laget ha ett effektivt och stabilt grundspel. Gripen hade det i div.1, frågan är om det håller på elitserienivå.

Jag är lite tveksam till det, mot elitserielagen får Gripen inte samma ytor eller samma tid på sig att briljera. Och spelarna i laget är för dåliga för att kunna höja tempot i sitt eget spel och ändå behålla kvaliteten på samma nivå.

Men Gripen blir ingen slagpåse, den saken är säker. Ska man slå trollhätteborna får man spela bra bandy annars åker man dit.

No comments: