Sunday, October 14, 2007

Hammarby en skräll

Hammarby vann Svenska Cupen efter att ha slagit ut såväl Edsbyn som Sandviken på vägen fram till cupsegern.

Jag undrar vad det betyder. Att Hammarby är ett bättre lag än jag trott är uppenbart, men Hammarby ska inte vara så bra att man kan utmana Edsbyn och Sandviken i år. Spelarmaterialet är inte dåligt, men inte tillräckligt bra heller.

Jag tror att det ligger till så att Hammarby har en viss fördel nu på försäsongen. Man har ett bra försvar som håller tätt och många individuelt skickliga spelare som producerar framåt. Man är inte "fast" i ett spelsystem utan kör lite på improvisation så här på försäsongen med alla nya spelare.

Det gör laget svårläst. Samtidigt kan andra lag få lite problem så här på försäsongen, man har ett spelsystem som man bygger sitt spel kring men som hackar i och med att spelarna kanske är nedtränade eller tajmingen i passningarna som krävs saknas.

Det är ruskigt starkt av Hammarby att vinna cupen, men jag tror att Hammarby kommer falla tillbaka allt medan säsongen lider och övriga lag närmar sig sin normala nivå igen.

Hammarby kommer kunna utmana kring 4-5 plats, men ska inte kunna utmana topplagen i vinter. Bajen må vara ett svårspelat lag, men ju närmare säsongen man kommer desto mer svårspelade kommer även övriga lag att bli.

Grattis till segern Hammarby, men låt det inte stiga er till huvudet och tro att ni har något med toppen att göra. Att ni vann den här turneringen känns mer som frukten av att motståndarna underpresterade än att Hammarby spelade bländande bandy. Hammarby spelar effektiv bandy, men effektiv bandy har en tendens att bli mindre effektiv när motståndarnas försvar börjar komma upp i nivå igen under den "riktiga" säsongen.

No comments: