Thursday, October 4, 2007

Det säger en del...

Tycker det är rätt talande hur en del gripare sitter och berömmer och lyckönskar Lidköping och Villa för den fina arenan som kanske ska byggas där.

Men när samma personer kommenterat Arena Vänersborg har det mest handlat om hur fel och korkat och dyrt det är. Som sagt det, det är rätt talande.

Trollhätteborna är sååå rädda för att inte vara störst, bäst och vackrast i området på någonting så prestigefyllt som idrotts- och evenemangsarenor. Lidköping ser man inte som ett hot, därför kan man glatt berömma och lyckönska dem.

Men Vänersborg... "Inte fan ska dalslandsbönderna vara bättre än oss på något!", tänker säkert de flesta idrottsintresserade trollhättebor. Arena Vänersborg blir därför inte bara något som gynnar Vänersborg som stad - det blir dessutom ett långfinger mot Trollhättan som kommer smälla upp sina fyra väggar och tak över Slättbergsbanan.

Sånt svider givetvis, och då måste man som trollhättebo göra allt för att smutskasta projektet. Särskilt kul är det när trollhättebor sitter och bekymrar sig över hur Vänersborgs kommun ska klara det här ekonomiskt. Senast jag kollade betalade inte trollhätteborna ett dugg i skatt till Vänersborgs kommun, så varför oroa sig?

Såg för övrigt att Trollhättan planerar att bygga två höghus i centrum.

Alla som är bekanta med uttrycket "fallos" kan säkert se en viss symbolik i det bygget.

5 comments:

Anonymous said...

Njae...
Vet inte riktigt var du får alltifrån. Själv är jag livrädd för att det skall bli en folkomröstning i Vbg om Arenan och S Anders & Co får en billig anledning att backa ur! Och bygger man inte i Vbg så kommer säkert snacket igång om en gemensam eventarena! Vilket gud förbjude. Eftersom det kommer att innebära att vår egen hall skjuts i sank. Men som tur är är S Anders rabiat när det gäller Trollhättan och samrbete så chansen är säkert minimal.
Skillnaden, som jag så ödmjukt påpekat, mellan Vbg och Ldkp är att den sistmnämda kommunen är en av Sveriges rikaste medan Vbg är en av de mer fattiga. Och att man i det läget kanske borde se mer på basic needs än lyxkonsumtion.
Jag är fullt nöjd med väggar och tak över Slättberg för 40 mille. Speciellt som den kommer att ta runt 5000 åskådare. Dvs 1500 fler än Vbg:s 3500. Eller enklare uttryckt: Trollhättans hall kostar 8000kr per åskådarplats och Vänersborgs nästan 43000. Över fem gånger dyrare!

Daniel Johansson said...

Själv förstår jag inte varför du bryr dig överhuvudtaget. Har du betalat många skattekronor till Vänersborgs kommun på sistone?

Förstår för övrigt inte var du har fått snacket ifrån att Vänersborg skulle vara en av de fattiga kommunerna i Sverige. Har du svalt allt skitsnack som James Bucci hävt ur sig?

Det Bucci har pratat om är den s.k. pensionsskulden som i stort sett alla kommuner i Sverige har. Man har helt enkelt inte resurser nog för att betala ut den pension man ska till alla. Det är inget problem som är unikt i Vänersborg utan är likadant i alla kommuner.

Trollhättan har exempelvis en exakt lika stor pensionsskuld som Vänersborg. Lidköping, denna extremt rika kommun, har den största pensionsskulden i hela Västra Götaland.

Vänersborgs ekonomi är inte så dålig som folk, och då givetvis trollhättebor och hallmotståndare, vill få det till. Tvärtom har Vänersborgs kommun en ganska bra ekonomi, man har de tre senaste åren tjänat 150 miljoner kronor. Betydligt mer än Trollhättan, kan nämnas.

Förstår om du är nöjd med väggar och tak, det duger det också. Men å andra sidan lär inte Trollhättans hall kunna användas till mer än bandy också i så fall. I Vänersborg vill man ha något mer än en plåtlåda för bandy, och då kostar det givetvis mer.

Anonymous said...

Suck. Jag VILL JU att det byggs en hall i Vänersborg! Skall jag få skit för det också?
Angående kommunernas ekonomi så är du nog ute och cyklar. Och jag behöver inte lyssna på nån vimsig kommunist för om man kollar deras officiella redovisningar för 2006 så får man vid handen:
Soliditet INKLUSIVE pensionsåtaganden Lidköping: +61,2% Trollhättan +17% och Vänersborg -3%.
Det är rktigt att alla tre kommunerna har stora pensionsåtaganden men skillnaden är att två fixar det med egna medel och den tredje gör det inte!
I e Vänersborg har den överlägset sämsta ekonomin av de tre! Och med en kommunalskatt som är nästan 2 kronor högre än snittet för riket så vore det väl skit om man inte skulle göra vinst!

Daniel Johansson said...

Jag har förstått att du vill att en hall ska byggas i Vänersborg, det var inte det jag syftade på. Jag syftar på din återkommande oro kring Vänersborgs ekonomiska status och så vidare.

Något som inte bör beröra dig.

Och visst stämmer det att Vänersbogs soliditet är låg. Men samtidigt är -3% knappast en katastrofsiffra. Om man skulle lägga ner all verksamhet i en kommun för en sån siffra så skulle all utveckling av kommunen gå i stå.

Att stoppa Arena Vänersborg pga det vore löjeväckande. Uppenbarligen har Vänersborgs kommun trots allt hyfsad koll på ekonomin och har antagligen en avbetalningsplan som på sikt kommer höja soliditeten. Annars hade man knappast kunnat gå med 50 miljoner kronor i vinst varje år. Om det varit en akut ekonomisk situation hade givetvis pengarna använts till att betala av skulder och liknande, men bevisligen är den ekonomiska situationen i Vänersborgs kommun inte särskilt oroande.

Och ja, Vänersborgs kommun har högre kommunalskatt än de flesta andra. Men så har Vänersborg en fruktansvärt mycket bättre äldreomsorg och skola än exempelvis Trollhättan också. Jag tror att de flesta är villiga att betala några kronor mer per hundralapp om dom vet att deras barn får en riktig utbildning och att dom själva får en bra ålderdom.

Jag skulle, om jag var en barnfamilj, aldrig i h-vete flytta till Trollhättan med den usla skolverksamhet man bedriver i den kommunen. Så jag betalar hellre mer pengar och får bättre skola exempelvis, än får några hundra kronor mer i plånboken varje månad samtidigt som mina barn inte klarar av kraven till gymnasiet.

Som sagt, oroa dig inte. Vänersborgs kommun har också revisorer och det är knappast så att S Anders och gubbarna sitter och leker med pengar man inte har och lever i en drömvärld.

Kritikerna vill gärna påpeka att det är så, men det kan jag garantera inte är fallet utan Vänersborgs kommun är troligtvis ganska hårt hållen av sina revisorer som skulle stoppa alla investeringar det inte finns stöd för i budgeten.

Förstår inte varför folk är så oroade för ekonomin. Det är samma sak varje gång man investerar pengar i något i Vänersborg. Skolan och äldrevården får alltid lida, sägs det. Jag har då inte märkt att något av det fått lida hittills och lär inte få göra et nu heller.

Daniel Johansson said...

Anmärkas kan ju för övrigt att Göteborgs kommun har en soliditet inklusive pensionsåtaganden på runt -50%. Det är med andra ord inget större hinder för att fortsätta utveckla en stad.