Thursday, October 4, 2007

Säkerhetsdebatten inom fotbollen har ballat ur

Så fort en överförfriskad supporter springer in på planen under en stor fotbollsmatch så kan man dagen efter läsa krönikor av såna som Jennifer Wegerup, som beklagar sig över det hemska och förbannar världen för att det finns såna idioter. Krönikörerna slåss om vem som kan sätta det mest nedlåtande epitetet på tönten, idioten, fjanten, danskjäveln, fyllot.

Och varje gång kommentarer som den här:

"Det verkligt allvarliga är däremot det som kunde ha hänt. Supportern kunde ha varit beväpnad, han kunde ha skadat Dida på riktigt."

Allvarligt talat - har det någonsin hänt att en supporter sprungit in på en fotbollsplan tungt beväpnad och försökt mörda en motståndare? Har Jennifer Wegerup inte sett fotboll live de senaste tio åren - vakterna kollar till och med småbarnens ryggsäckar efter vapen och dylikt!

Hela den här säkerhetsdebatten har ballat ur. Å ena sidan säger man att stängsel vore en idiotisk idé - och å andra sidan anklagar man arrangörsklubbarna för att de inte lyckas stoppa alla idioter som plötsligt hoppar ut från läktaren in på planen.

Så länge det bara är ett begränsat antal vakter som ansvarar för säkerheten runt planen så finns möjligheten för överförfriskade supportrar att kuta förbi vakterna och in på planen. Det bara är så, det är inte mycket att göra åt. Inget system är 100%-igt säkert.

Och hade någon verkligen velat skada eller mörda Dida igår så hade han lyckats, oavsett hur bra säkerheten på Celtic Park hade varit. Man kan som fotbollskrönikör inte sitta och kräva fullständig säkerhet på en fotbollsarena. Man kan inte sitta och förvänta sig att 200 vakter ska klara av att hålla en publikskara på 70 000 personer under ständig uppsikt.

Vad hade hänt om säg 2000 supportrar hade snackat sig samman och bestämt sig för att storma planen? Skulle säkerhetsarrangemanget och vakterna få skit då också, skulle Jennifer Wegerup sitta och skriva krönikor om hur allt egentligen är arrangörernas fel och att de 2000 supportrarna bara utnyttjade läget?

Som sagt - det har spårat ur. Såna här saker kommer hända hela tiden. Det är konsekvenserna av Hillsborough-katastrofen när stängslen togs bort. Man gav dårarna fritt inträde till planen, allt de behöver göra är att sprinta förbi några (vanligtvis) lönnfeta vakter. Men det är knappast arrangörernas fel varje gång.

No comments: