Friday, September 28, 2007

Har Lidköping gjort sig av med ammoniaken ännu?

Det är runt 10-15 grader varmt på dagarna fortfarande. Då sätter Lidköping igång sina kylaggregat för att snart börja försöka frysa upp is.

Jag vet inte vad dom har för mirakelkur i Lidköping som gör att man kan frysa is så mycket tidigare än alla andra, men det mesta lutar väl åt att man fortfarande inte bytt ut den livsfarliga ammoniaken man har i rören.

Har du vanlig saltlösning i rören, som i Vänersborg, krävs nästan nollgradigt för att isen ska frysa. Alltså kan man omöjligt ha saltlösning som kylmedium även i Lidköping. Alltså är det väl ammoniaken som spökar ännu, Lidköping sägs ju ha dispens från kommunen att få ha det i rören trots att det egentligen inte är tillåtet.

Ammoniak användes ju även i Vänersborg fram till den hemska olyckan då en ismaskin förstörde ett av rören och ammoniak läckte ut. Bestående hjärnskador och andra fysiska men blev följderna för 42 personer - den värsta ammoniakolyckan i Sveriges historia.

I en kylanläggning typ Lidköpings Isstadion finns mellan 6-8 ton ammoniak i rören under isen. Ni kan ju själva tänka er vad som händer om ett eller flera rör skulle spricka som i Vänersborg, vid exempelvis en derbymatch. Det skulle bli katastrof.

Så jag hoppas verkligen jag har fel och att Lidköping inte fortfarande har ammoniak i rören. Det är att leka med folks liv, så är det bara. Jag har själv träffat folk som blivit skadade av ammoniaken och deras liv är i stort sett förstörda. Hjärnan fräts sönder om det vill sig riktigt illa.

Gör något åt ammoniaken i svenska bandybanor och ishallar - inför totalförbud NU!

3 comments:

Anonymous said...

Lugn du bara, en ny isbana byggs inom kort i lidköping och då byts givetvis befintligt system ut mot ett mordernt på den gamla banan.. Och med någorlunda moderna och effektiva aggregat borde det gå att få is relativt tidigt, kolla på uppsala till exempel. dom brukar ju vara tidiga med is.

Daniel Johansson said...

Jo, det får man hoppas att man gör. Skandal vore det annars.

Sen kan det bli problem även för Lidköping att få upp is tidigt utan ammoniak. I Vänersborg har vi också bytt aggregat till betydligt effektivare än tidigare, men vi har fortfarande problem att få is tidigt pga klimatet.

I Uppsala har man ju lite bättre klimat också, det ligger 50 mil längre norrut och det gör en viss skillnad i temperaturen så här på hösten.

Men egentligen spelar det ingen roll, om ett år står troligtvis Arena Vänersborg redo för bandy och sen kommer väl Lidköpings arena om ytterligare något år. Då behöver man inte ha is utomhus tidigt i oktober.

Anonymous said...

Helt riktigt! Lidköping har ammoniak i rören fortfarande.
Detta kommer att bytas nu när nya arenan skull uppföras.
Uppsala har två baner och två aggregat men kan styra över båda aggregatkrafterna till en bana,därför kan de få is så tidigt.